Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) her yıl Avrupa Komisyonu’nun Türkiye raporuna yönelik olarak kaleme aldığı ülke raporu onaylandı. Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor tarafından kaleme alınan raporda, vize serbestisi konusundaki sıkıntılara değinilerek, gerek Ankara’nın gerekse Brüksel’in sorumlulukları hatırlatılarak karşılıklı adım atma çağrısında bulunuldu.

Nitekim Türkiye’de vatandaşların Schengen vizesi almakta çektikleri çile malum. Bununla birlikte Ankara’nın vize serbestisi hakkına sahip olması için, başta terörle mücadele ve kısa adı KVKK olan kişisel verilerin korunmasına yönelik düzenlemelerin AB standartlarına getirme taahhüdü olmak üzere 6 eksik kriteri yerine getirmesi gerekiyor. AB cephesinde ise Türkiye’de Schengen vizesi verme hizmetinde bulunan AB elçilik ve konsolosluklarının da kapasitelerini artırmaları gerekiyor. Nitekim raportör de çağrısını sadece Ankara’ya yönelik olarak değil, AB ülkelerine yönelik olarak da ifade ediyor. 

Haberin Devamı

Türk Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye’de mukim öğrenciler ve iş adamları, vize başvuru süreleri, randevuların doluluk oranı ile yapılan başvurulara yönelik ret oranından şikayetçi. Ancak Avrupa Komisyonu’nun göç ve içişleri genel müdürlüğünün 2023 yılına yönelik olarak yayınlanan verilerine göre Türkiye’ye yönelik ortalama ret oranı yaklaşık yüzde 16 civarında. En çok ret veren ülkeler arasında yüzde 42 ile Estonya, yüzde 39 ile Danimarka ve yüzde 35,8 ile Letonya öne çıkıyor. AB’nin Ankara temsilciliği, vize randevularında yaşanan sıkıntılar ile işlem hacmi konusunda yazılı bir açıklamada bulunarak, Türkiye’de Schengen vizesi vermeye yetkili elçilikler ve konsolosluklardaki personel sayısı ile işlem hacminin 2020 öncesi, yani pandemi öncesi seviyesine geldiğini açıklayarak bu hususta Türk kamuoyunda yer alan eleştirileri yanıtladı. 

İstatistiksel olarak, Türkiye’de Schengen vizesi vermeye yetkili diplomatik kuruluşların personelinde bir artış yaşandı ve eksiklikler 2020 yılına göre telafi edildi. Ancak 2019 yılı esas alındığında, Türkiye’de Schengen vizesine başvuruda bulunanların sayısı da 2019 yılına göre ciddi oranda artmış durumda. Bu çerçevede, Türkiye’nin vize serbestisi hakkına sahip olmak için 72 kriterden 66’sını yerine getiren Ankara’nın son 6 kriteri yerine getirmesi halinde AB’nin taahhütlerini yerine getireceğini ifade eden AP Türkiye raporu, AB ülkelerinin de Türkiye’de artan vize talebine yönelik işlem hacmini karşılamak amacıyla imkan ve yeteneklerini artırma çağrısında bulunuyor.